Fotoboek Dwaallicht


Fotoboek Dwaallicht | 240p. | Hardcover | Limited Edition | 39,95

Dwaallicht is de neerslag van een eigenzinnige zoektocht naar de ziel van een landschap dat door onze drang naar welvaart en groei steeds meer onder druk komt te staan. Een wedloop tegen de tijd. Een reportage over ongedurig wachten op, zoeken naar wat nog komen zal of niet. Een knipoog naar wat is of wat kon zijn. Een dwaling van oog en hoofd. Een verlangen naar houvast in een steeds sneller draaiende wereld. Want wat ben je met vooruitgang als je niet meer in de verte kan staren? Als je niet meer kan ademen? Als je het licht niet meer ziet?

De afgelopen jaren nam ik tijdens mijn eindeloze slentertochten door eigen streek bijna dagelijks foto’s die ik vervolgens met een paar simpele klikken en vergezeld van een gevat bijschrift de wijde wereld instuurde. Niet zozeer om met mijn leven te koop te lopen of om mensen te vervelen met mijn bezigheden, maar eerder vanuit een onweerstaanbare drang om er op uit te trekken en mijn nabije omgeving te ontrafelen en te verbeelden. 

Tot mijn verbazing bleek de combinatie van woord en beeld uit eigen streek aan te slaan. Volgers op sociale media begonnen spontaan mee te zoeken naar alternatieve bijschriften en regelmatig kreeg ik suggesties toegestuurd van nieuwe plekken of onderwerpen om in beeld te brengen. Voor sommigen bleek het bekijken van mijn posts zelfs een dagelijks ritueel te zijn geworden. Als een soort online scheurkalender waarvan de blaadjes na een vluchtige blik steevast oplosten in het digitale universum. 

Toen het Streekfonds West-Vlaanderen me vroeg of ik een selectie van mijn beelden wou bundelen in een boek ten voordele van Een Hart voor West-Vlaanderen, ging ik vol goesting aan de slag. Een unieke kans om een aantal beelden te onttrekken aan de digitale maalstroom en als een tastbaar beeldverhaal naar buiten te brengen.

Dwaallicht is de neerslag van een eigenzinnige zoektocht naar de ziel van een landschap dat door onze niet aflatende drang naar welvaart en groei kopje onder dreigt te gaan. Een wedloop tegen de tijd. Een reportage over ongedurig wachten op, zoeken naar wat nog komen zal of niet. Een knipoog naar wat is of wat kon zijn. Een dwaling van oog en hoofd. Een verlangen naar houvast in een niets en niemand ontziende maalstroom van wat we vaak en graag vooruitgang noemen. Maar wat ben je met vooruitgang als je niet meer in de verte kan staren? Als je niet meer kan ademen? Als je het licht niet meer ziet?

Project ten voordele van ‘Een Hart voor West-Vlaanderen’ en met dank aan en in samenwerking met: Boekenhuis Theoria, Streekfonds West-Vlaanderen, Koning Boudewijnstichting.

Dwaallicht | 240p. | Hardcover | Limited Edition | 39,95 €